2015. máj 09.

Fejlesztési tervek

szerző: hispan
Fejlesztési tervek

copy a BKK oldaláról

Az alábbi írás a BKK oldaláról legyen afféle alapozó arra vonatkozóan, hogy mit is terveznek a szakemberek a vonal bővítése/fejlesztése kapcsán:

"A 60-as villamos, vagy ahogyan többen ismerik, a fogaskerekű vasút a XII. kerület hegyvidéki részét – a Svábhegyet és a Széchenyi-hegyet – köti össze a Városmajorral.

A járatot napi rendszerességgel használó utasok száma alacsony. Ennek legfőbb oka, hogy a vonal sem menetidejét, sem hálózati kapcsolatait tekintve nem jelent valódi alternatívát a térségben közlekedő 21 és 21A autóbuszoknak.

A vonal rossz műszaki állapota miatt a járatok átlagsebessége alacsony, a menetidő hosszú.

Az itt közlekedő hét ikerjármű közel 40 éves és az utóbbi idők – főleg esztétikai – felújításai ellenére kijelenthető, hogy elérték gazdaságos üzemeltethetőségük határát, műszaki meghibásodásaik száma magas. Az átszállási kényszer (a vonal nem érint egyetlen fontos csomópontot sem) tovább csökkenti a potenciális utasszámot.

A fogaskerekű vasút felújításának elsődleges célja ezért, hogy a vonal egy olyan megbízható, korszerű, utasbarát, Budapest közlekedési rendszerébe illeszkedő közlekedési eszközzé váljék, amely elég utast vonz ahhoz, hogy működése gazdaságos is legyen. Így a rekonstrukció célja egyfelől az utasigények jobb feltárása és hatékonyabb kiszolgálása, másfelől az üzembiztonság és a gazdaságos üzemeltethetőség megteremtése.

Ahhoz, hogy a fogaskerekű Budapest közösségi közlekedési hálózatának versenyképes részévé váljon, jelentős fejlesztésekre van szükség. Szükséges a pálya rekonstrukciója, valamint mindkét irányú meghosszabbítása: a jövőbeni végállomások a tervek szerint a Széll Kálmán térre, valamint a Normafához kerülnének. Az így meghosszabbított nyomvonal miatt várhatóan jelentősen nőne a fogaskerekűt napi szinten, illetve hétvégén használók száma. A vonal műszaki állapota miatt elengedhetetlen a teljes rekonstrukció. A felújított vonalra új, korszerű járművek beszerzése a cél.

A fejlesztés eredményeként

  • a Fogaskerekű a Szilágyi Erzsébet fasoron keresztül, a meglévő villamosvágányokon haladva éri el a Széll Kálmán teret,
  • a mai Széchenyi-hegyi végállomástól a Normafáig a jármű villamosként közlekedik, mivel a meghosszabbítás magassági vonalvezetése nem teszi szükségessé fogasléces pálya kiépítését,
  • jelentősen növekedni fog a szerelvények átlagsebessége (hegymenetben 40 km/h, völgymenetben 30 km/h, villamosként közlekedve 50 km/h.) ezáltal csökken a menetidő,
  • megújul a városmajori járműtelep,
  • javulnak a kerékpárszállítás feltételei.

A fejlesztést megalapozó koncepció 2013 februárjában elkészült. A vonal rekonstrukciójára, meghosszabbítására és új járművek beszerzésére a BKK Európai Uniós forrásból kíván forrást teremteni, várhatóan a 2014-2020 közti pénzügyi ciklusban."

orgonas.jpg

A fogas az Orgonásnál. <kép forrása>

Szólj hozzá

bkv fogas tervek fogaskerekű svábhegy bkk orgonás